Lean en Meaningful Innovation: match made in heaven

 In Blog

Een paar dagen voordat ik naar het o zo heerlijke Italië vertrok voor twee weken welverdiende rust (al zeg ik het zelf), gaf ik een workshop op de LPPDE-conferentie in Kopenhagen. Innovatiemanagers van allerlei internationale organisaties en bedrijven bogen zich twee dagen lang over de vraag hoe je producten en processen ‘lean’ kunt ontwikkelen. Wat overigens niet (per definitie) wil zeggen: met zo min mogelijk mensen, maar wel met zo min mogelijk ‘waste’.

Wat me opviel in dit gezelschap van professionals, is dat creativiteit in de Lean-aanpak niet altijd even goed uit de verf komt. Sterker nog: een ondergeschoven kindje is. Althans, die indruk kreeg ik uit de boeiende gesprekken die ik voerde en de enthousiaste reacties op mijn workshop. Er is eigenlijk niet voldoende ruimte voor en als die er wel is, wordt niet het juiste gedaan om creativiteit te stimuleren en te benutten. Je kunt niet op een zonnige morgen zeggen: zo, en nu gaan we creatief zijn. Je moet een heldere en stevige structuur bieden waarin creativiteit kan opborrelen en groeien.

De juiste tools gebruiken is eveneens van belang. Een tool is een vaardigheid die getraind moet worden, net als een stijve spier. Vergelijk het met golfen: die sport heb je ook niet onder de knie als je er alleen een boekje over leest. Ik vond het heel leuk om te merken dat veel conferentiedeelnemers in de Meaningful-Innovation-aanpak verrijkingskansen voor hun eigen Lean-processen zagen. Lean en Meaningful Innovation; het lijkt mij een ‘match made in heaven’.

Contact