Idealist

 In Blog

Het wordt tijd dat ik uit de kast kom. Ik zal het maar bekennen: ik ben een idealist. Ja, ik weet het, in deze tijd en in dit land moet je met beide benen op de grond staan, Realpolitik bedrijven, nuchter zijn. Idealisme is een beetje uit de mode geraakt.

Maar ik kan bevlogen, geïnspireerd en enthousiast raken van dingen die – laat ik het voorzichtig zeggen – de belofte van een ietwat betere wereld in zich dragen. De pretentie van grote vergezichten, à la Martin Luther King of andere visionaire wegbereiders, hoeft die verbetering niet te hebben. Ik zoek het in het kleine, het bereikbare, in dat wat om me heen is.

Ik kan opgetogen zijn als ik de deelnemers van een denktank (of het nu fysiek bij elkaar komen is of via videovergaderen) écht naar elkaar kan laten luisteren, écht kan laten nadenken, écht ‘out of the box’ kan laten denken en écht kan laten samenwerken. Want uit ervaring weet ik dat dát mensen, afdelingen, business units, kleine en grote bedrijven verder kan brengen. Dat dát kan bijdragen tot de ontwikkeling van producten en diensten waar de wereld beter van wordt. Omdat ze aansluiten bij de behoefte van klanten en consumenten, omdat ze een lastig problemen oplossen, omdat ze iets mooier, milieuvriendelijker of goedkoper maken. Of daar op z’n minst aan bijdragen.

Eigenlijk is het dát idealisme dat me motiveert om mijn aanpak ook na dertig jaar ervaring nog te willen perfectioneren. Door middel van zinvol Innoveren bijvoorbeeld, maar ook door middel van een nieuwe cursus die ik heb ontwikkeld: Zin-Vol Vergaderen. Ik blijf schaven. Uit idealisme, omdat het zinvol is en het me zin geeft.

Contact