De zevende cirkel: bezinning

 In Blog

Wanneer je al jaren vanuit een bepaalde theorie werkt, ga je er gaandeweg je eigen ingrediënten en kruiden aan toevoegen. In 1993 werd ik gecertificeerd in de Six Thinking Hats van dr. Edward de Bono (link). Ik pas de denktechniek al bijna twintig jaar toe om mensen en organisaties te begeleiden bij het vinden van waardevolle creatieve oplossingen.

In mijn praktijk zijn de ‘hoeden’ langzaam maar zeker omgevormd tot cirkels. Hoeden roepen ongewild associaties met kinderpartijtjes op en sommige mensen zijn bang dat ze tijdens mijn vergaderingen met potsierlijke hoofddeksels moeten rondlopen; wat niet zo is overigens. Daarom spreek ik nu over ‘denkcirkels’. Ondanks dat het beestje een andere naam heeft gekregen, is het doel ervan hetzelfde: met een open geest en hart stilstaan bij en je bewust worden van álle onderscheidende aspecten van een casus en de mogelijke oplossingen.

In de loop van de tijd heb ik nóg een kleine verandering aangebracht: ik heb een zevende cirkel toegevoegd, een transparante. Op mijn visitekaartje staan om die reden zes gekleurde stippen en zit er één gaatje in.

In mijn bijeenkomsten ontstaat veel energie, enthousiasme, een stuwende flow van informatie. Heerlijk! Maar besluiten nemen vergt een andere mindset. Een knoop doorhakken vraagt om een moment van rust, verbinding en bezinning, van terugkeren naar je kern, naar – om het maar eens spiritueel te verwoorden – het ‘gezamenlijke weten’, de diepe bron. Wat wil ík, wat past bij míj, wat is goed voor ons? Daarom laat ik die transparante, zevende cirkel maar een kort ogenblik duren, een paar minuten hooguit. Als het langer duurt gaat men weer rationaliseren en die diepe bron, die kern is juist een gevóél.

Contact