Creatief denken kun je léren

 In Blog

Hoewel ik de politieke en economische ontwikkelingen slechts vanaf de zijlijn volg, is het niet moeilijk te concluderen dat deze tijd om creativiteit schrééuwt. Oude vertrouwde antwoorden en structuren bieden naar mijn idee onvoldoende soelaas. Meer dan ooit zijn originele en innovatieve oplossingen nodig.

We moeten creatief denken dus. Maar kán iedereen dat eigenlijk wel?, vroeg iemand me laatst. Ja, want creativiteit is een vaardigheid, zo is mijn overtuiging. Creatief denken valt te leren. Je kunt het ontwikkelen, je kunt je erin trainen, je kunt het oefenen. Net als tennissen.

In mijn cursus Lateraal denken geef ik mensen een duwtje door ze ‘provocatieve opmerkingen’ voor te leggen. Bijvoorbeeld: een auto heeft geen stuur. Hoe kom je van a naar b?

Absurde situaties, omdat de meest vanzelfsprekende, essentiële elementen eruit zijn geschrapt. Situaties waarvoor op het eerste gezicht ook geen logische oplossing voor handen is.

Ik stimuleer mensen om vrij en onbevangen nieuwe verbindingen te leggen en daaruit ontstaan, zo merk ik elke keer weer, de uitbundigste ideeën. Vaak zijn die onlogisch en onpraktisch, maar dat geeft niet, want met Lateraal denken verrijk je – en dat is het verschil met een brainstormsessie – totdat een idee wél logisch en wél bruikbaar is.

Net als bij tennissen zal niet iedereen op Wimbledon eindigen, maar een balletje leren slaan, echt, dat kan iedereen.

Contact